Gronding en meditatie

grondenlichaamsgerichtetherapiearnhem

Dagelijks of zelfs vaker op een dag je gronding versterken in een meditatie of kort moment van bewust-zijn is een krachtige manier om in contact te blijven met je lichaam.

Wat is gronden? Gronden is voelen dat je energetisch verbonden bent met de aarde. Door te gronden voel je je veel meer aanwezig in lichaam. Dit kan door je voor te stellen dat je vanuit je voetzolen en je stuitje wortels als van een boom, energiebanen of een koord hebt lopen naar de kern van de aarde. Door je dit voor te stellen voel je dat je grond onder je voeten hebt, dat de aarde je draagt, en dat er een stevige energie voelbaar is vanuit de aarde en in je lichaam, waar je gebruik van kan maken in je (soms turbulente) dagelijks leven.

Het is heel behulpzaam om de dag te beginnen met een grondingsmeditatie. Maar ook tijdens situaties die juist kunnen zorgen voor stress, een hogere ademhaling of ‘in je hoofd schieten’, is het heel fijn om een moment contact te maken met je voetzolen en je stuitje en je gronding te versterken van hieruit. Waardoor je je minder snel uit je basis laat brengen en dichterbij jezelf kan blijven.

Wat kan nog meer helpen om te gronden?

Een wandeling in de natuur – het liefst (een stuk) op blote voeten 🙂 Of even met je voeten in het gras of in het zand. In de herfst/winter is dat natuurlijk wel koud aan je voeten. Er zijn speciale schoenen (genaamd barefoot schoenen) met een veel dunnere zool dan de gemiddelde schoen, waardoor je veel meer contact maakt met de ondergrond en daardoor makkelijker kan gronden. Ook zeker het uitproberen waard: ga eens een half uurtje onder een oude grote boom liggen. Kies er een uit die je aanspreekt, neem een dekentje mee. Zet je telefoon op stil, en ervaar de aanwezigheid en misschien zelfs wel het contact met de boom. 

Een zoutbad (kan ook alleen voor je voeten) of een massage van je voeten en je benen (dit kan je ook zelf doen).

Op je yogamat 5 minuten of langer in de yogahouding Savasana liggen (het wordt ook wel de lijkhouding genoemd; dit is met je rug en je benen plat op de grond en je benen iets uit elkaar, je voeten vallen naar buiten, je armen ook iets van je lichaam af en je handpalmen naar het plafond). Heel rustgevend en aardend. Je kan zelf kijken hoe lang fijn is voor je. 

Wortel-zoete aardappel-pompoensoep maken 🙂 Alleen al iets praktisch doen met je handen (zoals koken of de afwas doen) kan ook helpen om te gronden, en als je dan als resultaat een heerlijk aardende soep hebt, ben je helemaal fijn gegrond. Bovenstaande groenten zijn voorbeelden van groenten die aardend zijn – in vergelijking met bv sla en komkommer.

Een warme buik, bekken en onderrug geven je ook een geaard gevoel. Als je adem hoog zit, of je hoofd zit vol gedachten kan het heel rustgevend zijn een warme kruik op je onderbuik te leggen en hiernaartoe te ademen. 

Klank maken kan ook grondend werken. Met name als het niet mooi hoeft te klinken en je vooral je borststem en de laagte qua tonen opzoekt en de eenvoud, door bijvoorbeeld alleen maar de klank Aah of Ooh te laten klinken op een lage toon zo lang mogelijk in je eigen tempo. Je kan even een klokje zetten voor jezelf, voor een aantal minuten.

Dansen – ook het liefst op blote voeten of platte schoenen – kan je ook in je lijf en in contact brengen met je bekken, je benen, je voeten en de grond. Muziek met een flinke beat en bas kan je helpen je energie meer te laten zakken. (Bijvoorbeeld: https://open.spotify.com/track/3hMXO3XnE1jiVlq6lmewbP )

Probeer een of meerdere van de bovenstaande tips eens uit, en kijkt wat voor jou het beste werkt. Veel plezier! 🙂