Vrije stemexpressie

‘ Zingen geneest de ziel die gevangen zit.’     Christian Bobin


Vrije stemexpressie

small-bird-2224946Vaak zoeken we met ons hoofd naar een passend verhaal. Als een verklaring voor ons gedrag. Voor de gevoelens die we hebben en de thema’s die op dat moment spelen in ons leven.

Je stem laten horen, is een andere manier van luisteren naar wat je lichaam jou wil vertellen. Terwijl je klank maakt kom je meer te weten over hoe het met je gaat en wat je nu nodig hebt. In plaats van te piekeren of te rationaliseren, geef je geluid aan de spanning in je lichaam.

Vaak hoor ik mensen zeggen iets in de trant van: ‘Mijn stem laten horen of zingen dat durf ik niet hoor, dat vind ik veel te spannend!’ En juist die spanning die je ervaart, ergens in je lichaam, is heel behulpzaam om contact te maken met je gevoel en een prachtige ingang voor de sessies. Om samen te kijken wat jouw verhaal van dat moment is. Net zoals bij een viool de snaarspanning juist maakt dat er muziek uit het instrument kan komen, kunnen wij ook gebruik maken van de spanning in ons lichaam om klank te maken en ons eigen lied van dit moment te zingen

Het kan een nieuwe en verrassende ervaring voor je zijn om te zingen vanuit de volgende vragen: Hoe voel ik mij op dit moment? Wat in mij wil nu gehoord worden? Hoe klinkt de spanning die ik voel in mijn lichaam en wat vertelt het me? Naast dat er veel informatie naar voren kan komen als je geluid geeft aan wat er nu is, is het bovenal bevrijdend en opluchtend, om je stem te laten klinken. Zonder oordeel over hoe mooi, hard, zacht of schel het klinkt.

Wil je meer lezen over stembevrijding? Lees dan dit inspirerende artikel uit the Optimist. Natuurlijk kun je ook contact met mij opnemen voor vragen via info@mariawillemse.nl, 06-34251657 of het contactformulier.